De oorsprong van Diplomatico rum

Het verhaal van Diplomatico rum begint in Venezuela, een land met een rijke geschiedenis in de productie van suikerriet. In de late jaren 1950 richtten Don Juancho Nieto Melendez en zijn zakenpartner Don Gustavo Vollmer Riviera een distilleerderij op in de groene valleien van de Andes. Zij noemden het bedrijf “Licorerías Unidas S.A”, en in 2002 werd het omgedoopt tot “DUSA”. De distilleerderij is nu bekend als de thuisbasis van Diplomatico rum.

Wat Diplomatico rum uniek maakt, is niet alleen het landschap of het klimaat, maar ook de mensen en hun toewijding aan het vakmanschap van het distilleren. De rum wordt gemaakt met behulp van lokale bronnen, inclusief suikerriet dat wordt geoogst uit nabijgelegen plantages. Het resultaat is een product dat echt de essentie van zijn oorsprong vastlegt.

Hoe diplomatico rum gemaakt wordt

Het maken van Diplomatico rum is een kunstvorm. Het begint allemaal met suikerriet, dat wordt geoogst, geplet en gekookt tot een dikke siroop genaamd “melasse”. Deze melasse wordt vervolgens gefermenteerd, een proces waarbij suiker wordt omgezet in alcohol door toevoeging van gist.

Het proces van distillatie

Na fermentatie komt de volgende stap: distillatie. Dit is waar de alcohol wordt gezuiverd en geconcentreerd. Diplomatico gebruikt een combinatie van distillatiemethoden, waaronder continue distillatie in kolomstills en batch distillatie in pot stills. Deze processen helpen bij het creëren van de complexe smaken en aroma’s die Diplomatico rum zo kenmerkend maken.

Het belang van rijping

Na distillatie wordt de rum gerijpt in eikenhouten vaten. De rijpingstijd varieert afhankelijk van de specifieke stijl van Diplomatico rum. Gedurende deze tijd absorbeert de rum smaken van het hout, die bijdragen aan zijn uiteindelijke smaakprofiel. Rijping is een cruciaal onderdeel van het proces, omdat het helpt om de diepte en complexiteit van de rum te ontwikkelen.

Verschillende smaken en stijlen van diplomatico

Diplomatico rum is verkrijgbaar in verschillende stijlen, elk met hun eigen unieke smaakprofiel. Twee van de meest populaire varianten zijn Diplomatico reserva exclusiva en Diplomatico mantuano.

Diplomatico reserva exclusiva

Diplomatico reserva exclusiva is een premium rum, gerijpt tot 12 jaar in eikenhouten vaten. Het heeft een rijke, donkere kleur en een complexe mix van smaken, waaronder sinaasappelschil, donkere chocolade en tropisch fruit. Het heeft ook een hint van vanille, die een zoete tegenhanger biedt tegen de rijke, donkere smaken.

Diplomatico mantuano

Daarentegen is Diplomatico mantuano een uitstekende keuze voor degenen die nieuw zijn in de wereld van rum. Het is een blend van rums gerijpt tot acht jaar en heeft een lichtere, meer subtiele smaak dan Reserva Exclusiva. De smaken variëren van gedroogd fruit en honing tot lichte kruidige tonen.

Tips voor het proeven van diplomatico rum

Net als bij het proeven van wijn of whisky, zijn er bepaalde dingen waar je op moet letten bij het proeven van Diplomatico rum. Ten eerste wil je de kleur van de rum opmerken. Een donkere kleur kan wijzen op een langere rijpingstijd en een rijkere smaak. Vervolgens wil je de geur in je opnemen. Zwaai de rum zachtjes rond in je glas en ruik dan de aroma’s. Zoek naar tonen van karamel, vanille, fruit en specerijen.

Bij het proeven, neem een kleine slok en laat de rum langzaam over je tong gaan. Let op de smaken die je detecteert – is het zoet? Kruidig? Fruitig? Houd in gedachten dat er geen ‘juiste’ of ‘verkeerde’ antwoorden zijn – het gaat erom wat jij persoonlijk lekker vindt!

Perfecte cocktails met diplomatico rum

Diplomatico rum is niet alleen een geweldige sipping rum, het is ook perfect voor het maken van cocktails. Of je nu zin hebt in een klassieke Mojito, een donkere en stormachtige of een Piña Colada, Diplomatico rum zal zeker een extra diepte en complexiteit aan je drankje toevoegen.

Probeer bijvoorbeeld eens een Diplomatico Old Fashioned. Meng 50 ml Diplomatico reserva exclusiva met een suikerklontje en een paar scheutjes Angostura bitters. Roer goed, voeg ijs toe en garneer met een sinaasappelschil. Het resultaat is een heerlijk complexe cocktail die zowel zoet als pittig is.

Waar je diplomatico rum kunt kopen op drank.nl

Ben je klaar om de wereld van Diplomatico rum te ontdekken? Hoofd naar drank.nl, een van de beste online slijterijen in Nederland. Hier vind je een breed scala aan Diplomatico rums, van de Reserva Exclusiva tot de Mantuano en nog veel meer. Dus waar wacht je nog op? Ga vandaag nog naar drank.nl en begin je Diplomatico rum avontuur!

Posts created 43

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top